Obturatii

OBTURATII

STOMATOLOGIA CONSERVATIVA se ocupa de tratamentul dintilor cariati.
Termenul conservativ indica scopul acestor tratamente,si anume de a conserva dintii afectati de carie.

Aceste carii pot fi superficiale sau profunde
SUPERFICIALE,cele care afecteaza stratul cel mai superficial al dintelui, smaltul,afectand minim structura dentara.Terapia prevede eliminarea procesului carios selectiv, conservarND structura dentara neafectate de carie.
PROFUNDE,cele care au depasit smaltul si sunt in profunzime,in dentina.Ele sunt cele mai periculoase,pentru ca pot genera probleme de sensibilitate la rece-dulce,durere,chiar si pierderea viatlitatii dintilor si pot necesita terapii complementare ca si terapia endodontica(scoaterea nervului)

obturatii-1

CUM ESTE STRUCTURAT UN DINTE?

DEBUTUL CARIEI-are loc in smalt,cauzat de bacteriile care se cantoneaza in santurile ocluzale,demineralizand structura dentatra.Smaltul afectat nu se mai poate opune atacului bacterian.Caria progreseaza astfel in dentina ,mult mai rapid,apropiindu-se asfel de camera pulpare.Camera pulpara este spatiul din dinte in care sunt gazduite vasele si nervii.In cazul in care procelul carios este foarte profund , stimulii alimentari produc durere intensa si astfel devine necesara devitalizare dintilor.Este foarte importanta depistarea precoce a leziunilor carioase asfel incat sa nu se ajunga la devitalizare.(dealtfel o necesitate in caz de durere persistenta)

DEVITALIZAREA ar trebui evitata,deoarece asfel de situatii aduc cu sine o pierdere importanta de substanta dentara,cu pierderea rezistentei la masticatie si deci cu cresterea riscului de fractura.
DINTELE DEVITALIZAT va trebui protejat cu o recontructie in laborator tip OVERLAY sau COROANA pentru a fi protejat in timpul masticatiei.

v1

TRATAMENTUL CARIEI se face prin asa-numita OBTURATIE FIZIONOMICA.

ETAPELE TRATAMENTULUI PRIN OBTURATIE

ANESTEZIE
IZOLARE-se face prin intermediul unei folii de cauciuc numitaDIGA.Pacientul isi inghite saliva ,respira pe nas,are o stare de comfort iar medicul lucreaza intr-un mediu uscat fara sange,saliva sau alti factori contaminanti care ar diminua drastic prognosticul si stabilitatea viitoarei obturatii.
INDEPARTAREA RESTAURARII EXISTENTE daca este cazul, executata sub izolare in cazul obturatiilor de amalgam datorita TOXICITATII.O atentie deosebita se acorda folosirii unor freze adecvate astfel incat sa conservam structura sanatoasa.Se incepe tratamentul mereu cu freze minime:003,007
INDEPARTATREA CARIEI SI DEZINFECTIA CAVITATII-Se va elimina in totalitate tesutul carios alterat,folosindu-se controlul tactil ,vizual dar si indicatorul de carie care coloreaza in verde dentina alterata.
SABLAREA-cu oxid de aluminiu ce prepara dintele pentru adeziune
ADEZIUNEA-folosirea corespunzatoare aadezivilor conditioneaza durabilitatea obturatiei in timp
FOTOPOLIMERIZAREA-se va face adecvat si suficient,protejand pacientul cu ochelari si racind suplimentar cu aer daca genereaza disconfort.
REFACEREA MORFOLOGIEI prin intermediul materialelor estetice compozite
COMPOZITUL va fi aplicat in straturi succesive,polimerizate separat, astef incat sa se refaca functia masticatorie si estetica .
CONTROLUL OCLUZAL POSTOPERATOR-intr-o sedinta ulterioara celei cu anestezie este obligatoriu.O obturatie neadaptata ocluzal poate cauza disconfort dar si durere,uneori.

vers1-primele-7-rez