Overlay

VARIANTE DE TRATAMENT IN CAZUL DINTILOR DEVITALIZATI

OBTURATIE FIZIONOMICA-in cazul in care cavitatea de acces endodontic este inconjurata 360 de grade de substanata dentara sanatoasa.Este necesara o  singura sedinta .
Uneori dintii pot dezvolta crack-uri ,fisuri care daca nu sunt tratate pot avea consecinte grave.
Obturatiile extinse slabesc dintele.Chiar si micile fisuri permit bacteriilor sa intre in interiorul dintilor si sa cauzeze infectii sau carii secundare.Un dinte fisurat poate sau nu sa fie sensibil la cald-rece si poate fi dureros la masticatie.Cand pacintul musca, dintele de flexeaza, fisura se deschide si fluidele circula inpreuna cu bacteriile, aparand astfel durerea si caria secundara.Cand muscatura revine, dispare durerea In fazele avansate se poate fractura o parte importanta a dintelui, fiind necesar tratament de canal sau chiar extractie .

caz-plombe-de-pus-la-overlay-rez

 

OVERLAY-metoda conservativa si minim invaziva ,atunci cand situatia clinica o permite.Limitarea este legata de existenta smaltului,conditie fara de care nu se poate cimenta adeziv (lipi) aceasta recontituire.
Materialele de recontructie si tesutul dentar restant se comporta mecanic diferit, astfel incat frecvent pot apare fisuri ce pot duce la fracturarea dintelui.Daca fractura este deasupra gingiei se poate recupera dintele printr-un pivot si o coroana ,dar in cazul in care fractura este subgingivala,este indicata extractia.
Astfel ,dintele devitalizat,nehranit si nevascularizat ,este mai putin rezistent la solicitarile mecanice din timpul functionarii.
Dintele devitalizat va fi protejat si reconstruit conservativ printr-o restaurare indirecta,OVERLAY,obtinuta in urma unei amprente care este trimisa in laborator,laboratorul executa reconstituirea intii in ceara,apoi in ceramica sau compozit, care va fi ulterior cimentata adeziv pe dintele restant.

Astfel ,reducandu-se un strat uniform de 2 mm din suprafata ocluzala a dintelui devitalizat, se va obtine o suprafata muscatoare care se va comporta mecanic uniform,conferind structurii dentare restante rezistenta mecanica pierduta in urma devitalizarii.
Se va utiliza un set de freze special destinat,cu marcaje de adancime ,astfel incat sa reducem doar 2 mm din fata muscatoare a dintelui.se fac o serie de santuri de ghidaj care ulterior vor fi unite ,iar cavitatea va fi extinsa in zonele proximale doar cat este necesar datorita extensiei cariei.Ramanem minim invazivi.Aceasta procedura presupune 2 sedinte,la interval de o saptamana:in prima sedinta se prepara,se amprenteaza,se face provizoria ,iar in a doua sedinta,sub anestezie si izolare cu diga ,se cimenteaza adeziv si se echilibreaza muscatura.
Vom obtine astfel morfologia corecta si un punct de contact corespunzator.

caz-1

caz2

 

 COROANA DE ACOPERIRE- Reprezinta solutia protetica atunci cand dintele este foarte distrus,astfel incat nu mai exista smaltul necesar pentru o abodare minim invaziva,sau cand a avut deja coroana(necroze,retratamente).Prepararea implica slefuirea intregului dinte, astfel incat sa se elimine leziunea carioasa si intreaga portiune restanta a dintelui ,de jur-imprejur,sa fie acoperita cu aceasta coroana din ceramica .

Coroana este o reconstructie elaborata, fiind executat in 2-3 sendinte,in prima slefuirea,dupa care amprenta si apoi cimentarea definitiva.

Caria recurenta esteposibila ,, dar este important sa o detectam jn timp util..Sub corona nu se poate detecta..

In cazul in care ne gandim la o  restaurare partiala,daca se rupe un cuspid, putem trece la etapa urmatoare, coroana.In schimb, daca cedeza dintele sub o coroana, urmatorul material restaurativ se numeste implant.

foto-coroana-pt-overlay-rez