Preventie

 

             Lucrurile bune se intampla cand sunt planificate:cele neplacute sa intampla oricum singure. Planificare inseamna a preveni.De ce sa petrecem timp pentru a ajusta si repara cand se putea preveni totul? Pacientii adulti prezinta de obicei un risc mare de carie,iar gestionarea acestuia inainte de a incepe orice tratament este esentiala pentru o longevitate corespunzatoare a rezultatelor protetice Importanta preventiei este clara.Beneficiul cel mai mare consta in arta de a face lucrurile juste de prima data, dacat sa gresesti  si sa trebuiasca sa remediezi dupa. 

preventie-1

 

Preventia dentara implica in primul rand stabilirea unui risc cariogen si a unui risc parodontal. In functie de zona de risc gasita, manoperei banale de periaj dentar i se aduga instructiuni personalizate privind mijloace accesorii privind igiena dentara, comportamentul alimentar ,stimulante salivare(medicamentoase,guma de mestecat),substante antibacteriene(xilytol,clorhexidina) sau protective dentare(CPP-ACP),fluor. Deci tot acest proces de mentenanta este individualizat.

 

 

               Un plus incontestabil al sedintelor periodice de igiena dentara este legat de faptul ca pacientii vor fi controlati atat ca stare de igiena cat si din punct de vedere al sanatatii dentare, orice leziune precanceroasa a putand fi depistata precoce.

               Cercetarile au pus in evidenta faptul ca boala stomatologica este boala de focar,astfel boala parodontala poate influenta patologii sistemice ca diabetul si bolile cardiovasculare,precum si boli degenerative ca Alzeimer si Parkinson.Iata cum indepartarea constanta si eficace a placii bacteriene poate ajuta atat la mentinerea sanatatii dentare cat si a celei generale. 

                La femeile insarcinate bola parodontala poate cauza nasterea prematura  si nou nascuti sub greutatea normala .

preventie-3

Ce este placa bacteriana?

 

 

 

Placa bacteriana este un depozit bacterian gelatinos care se dezvolta in mediul propice conferit de saliva si resturi alimentare.Se dezvolta preferential in zonele greu accesibile curatirii,intre dinti,in santul gingival,pe suprafata limbii.Dincolo de jena provocata de mirosul neplacut,placa bacteriana formeaza depozite inestetice si colorate pe dinti, dar ,mai ales, cauzeaza 2 mari probleme:caria si boala parodontala.Placa nou formata apare la circa 30 minute dupa ce ne-am periat pe dinti,iata de ce trebuie sa ne periem de cel putin 2 ori pe zi, precum si sa utilizam mijloace auxiliare precum ata dentara, periutele interdentare,dusul bucal.

 

Tartrul depozitul calcificat ,poate fi indepartat doar profesional de catre personalul cabinetului dentar.

 

                                                   DECALOGUL MENTINERII DINTILOR:

 

              Renuntati la fumat!

              Mentineti o dieta bogata in vitamina C,mancati multe fructe si legume.

              Faceti de minim 2 ori pe an controale periodice la dentist si igienizari profesionale. 

              In timpul vizitelor de control,cereti mereu  evaluarea prodontala .

              Daca gingiile sunt putin inflamate,spalati dinti marcar  e 2 ori pe zi timp de 4 minute.

             Periajul electric este preferabil celui manual

             Alegeti paste de dinti delicate,destinate dintilor si gingiilor sensibile 

             Puteti inlocui firul cu periute interdentare de marime  adecvata propriilor spatii interdentare .

             Urmati sfaturile medicului dentist privind apa de gura adecvata si asupra modalitatii de utilizare.

             Mergeti de urgenta la dentist daca gingiile sangereaza,se retrag sau sunt modificate de culoare.