Protetica pe implanturi

PROTETICA PE IMPLANTURI

LUCRARILE PROTETICE (furnizate de catre tehnicianul dentar) inlocuiesc ,fix sau mobil, dintii deteriorati sau lipsa.

            Dupa examenul clinic ,evaluarea radiografiilor si a examenelor complementare,vom  propune cel putin 2 variante de tratament personalizat, avand posibiliatea de a alege solutia care  va satisface cel mai bine asteptarile .Relativ la implanturi trebuie sa tinem cont de faptul ca trebuie evaluat stilul de viata, se are in vedere si fumatul(la care ar fi mai bine sa se renunte) iar in cazul in care igiena nu este perfecta,ar trebui sa devina.
             Implanturile dentare sunt cilindri de metal ,din titan,inserati chirurgical in oasele maxilar si mandibular pentru a substtui radacinile dintilor lipsa si a sustine coroane solo,punti fixe sau proteze mobile.Tehnologiile moderne chirugicale si protetice permit obtinerea unor dinti falsi estetici si functionali similari dintilor naturali.

v1

           Procedura chirurgicala de inserare a implanturilor poate fi insotita de oarecare discomfort temporar.

           Vindecarea postoperatorie ,osteointegrarea implanturilor pot necesita chiar cateva luni .Procentajul de succes variaza de la individ la individ si este legat de starea generala de sanatate si de obiceiurile fiecarui pacient in parte.
           Pentru o persoana cu o  igiena corespunzatoare, o stare de sanatate generala buna ,procentul de succes este superior (95%).Spre deosebire de dintii naturali,implanturile dentare nu se pot imbolnavi de carie,dar sanatatea gingivala este fundamentala pentru mentinerea pe termen lung a succesul implantar.
Igienizarea domiciliara,participarea la controale si profilaxii profesionale riguroase sunt esentiale pentru o durata de viata lunga a implanturilor.
            Prin intermediul lor se pot realiza dinti solo dar si structuri extinse care pot substitui toate elementele unei intregi arcade, fie cu DINTI FICSI (pe care pacientul nu ii poate indeparta,fiind cimentati) fie MOBILI(care pot fi indepartati facil de catre pacient in timpul zilei si igienizati)
            In cazul scoaterii unui dinte ,in anumite cazuri,se poate insera implantul , si  in cateva zile (asa-numita incarcare imediata a implantului),se poate aplica lucrarea protetica fara a astepta cateva luni.Trebuie evaluat cazul foarte bine preoperator,pentru ca in general acesta procedura este mai riscanta,mai ales in cazul dintilor solo la arcada superioara.

v1b

           Traditional terapia implantara prevede timpi mai lungi intre inserarea implantului, care este intii acoperit de gingie,timpul de asteptare este de 2-6 luni, astfel incat implantul sa se integreze perfect in os,apoi se descopera implantul,(taind gingia crescuta deasupra)si se face asfel legatura partii protetice supragingivale cu implantul.

          Factorul esential de reusita, oricum , este ca implantul sa fie perfect stabil in os,iar proteza sa nu transmita micromiscari implantului ,mai ales in  primele saptamani.In aceeasi masura,nivelul de igiena trebuie sa fie absolut perfect. 

          Dupa perioada de osteointegrare,se descopera implanturile , sub anestezie,se aplica bonturi de vindecare ce au rolul de a face o prima conformare a gingiei.

          Lucrarile provizorii ,insurubate,au multiple roluri:de a valida implantul,de a-l pune treptat in sarcina, de a conforma profilul final al gingiei ,evaluindu-se astfel capacitatea de igienizare domiciliara a noii lucrari protetice.

           Lucrarea definitiva este aplicata dupa minim 2 luni de validare a provizoriei,iar aceasta va copia lucrarea provizorie.Lucrarile definitive pe implanturi pot fi cimentate( de obicei provizoriu,pe termen lung) sau, mai bine,insurubate,astfel incat sa poata fi indepartate pentru a avea acces la implant in caz de necesitate.

v1c

5-provizorie-insurubata-separat

11-finalsolo